για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Σε μια αναμενόμενη για πολλούς νίκη του κ.Αναστασιάδη κατέληξε ο χθεσινός 2ος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Κύπρο. Με το εκλογικό σώμα να απέχει κατά 28,6 % στον Α’ γύρο – αύξηση 12 μονάδων από εκλογές 2013- και 27 % κατά το Β’ γύρο, τα αποτελέσματα ανέδειξαν τη διχογνωμία στο κυπριακό λαό. Αναλυτικά τα ποσοστά:

Νίκος Αναστασιάδης     A’: 35,51   B’:56%

Σταύρος Μαλάς              A’: 30,24   B’:44%

Νικόλας Παπαδόπουλος  A’: 25,74

Χρίστος Χρίστου              A’: 5,65

Γιώργος Λιλλήκας            A’: 2,18

Με μεγάλη αύξηση των ψηφοφόρων και των 2 υποψηφίων του 2ου γύρου, το εκλογικό σώμα φαίνεται να έστειλε ανάμεικτα μηνύματα. Ειδικότερα με την στήριξη στο κ.Μαλά, υποψήφιο του ΑΚΕΛ, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων θέλησε να αναδείξει τη δυσαρέσκεια του στη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ τη τελευταία 5ετία δεδομένων των αρκετά πρόσφατων αναμνήσεων από τη τελευταία προεδρία του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με αναλύσεις οι ψηφοφόροι του κ.Παπαδόπουλου μοιράστηκαν σχεδόν εξίσου στους 2 υποψηφίους του 2ου γύρου. Κυρίαρχο στοιχείο για την επιλογή υποψηφίου εμφανίστηκε η διατήρηση και βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού καθώς και το Κυπριακό. Το επιπλέον 14 % των ψήφων στο κ.Μαλά κατά το 2ο γύρο εμφανίζεται ως ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι στο κ.Αναστασιάδη ενώ το επιπλέον 21% στο κ.Αναστασιάδη βασίστηκε στο «γνώριμο» της προηγούμενης προεδρίας και της ασφάλειας που αποπνέει λόγω της μεγάλης βελτίωσης του βιοτικού επίπεδο τη τελευταία 5ετία.