για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Γράφει ο Μηνάς Λυριστής*

Ο Σιίτης κληρικός Μοχταντά αλ Σαντρ και οι κομμουνιστές σύμμαχοι του ηγούνται στις ιρακινές βουλευτικές εκλογές, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων να εχει καταμετρηθεί (14/05/2018). Ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι βρίσκεται στην τρίτη θέση. Το αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη καθότι ο πρωθυπουργος θεωρειτο πως θα κέρδιζε την αναμέτρηση. Ακόμη, ο Αμπάντι εμφανιζόταν ως εταιρος και των ΗΠΑ αλλά και του Ιράν.

Παρολαυτα, η νίκη του Σαντρ δε σημαινει πως μπορεί να σχηματιστεί και κυβέρνηση άμεσα. Αυτή θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων αργότερα. Επιπλέον, με το πέρας των βουλευτικών εκλογών θα ακολουθήσει και η επιλογή πρωθυπουργού. Ο Σαντρ ωστόσο δεν έχει δικαίωμα εκλογής, και αυτό επειδη δεν ηγήθηκε της εκστρατείας του κόμματος του ως μονος υποψήφιος. Μπορεί ομως να εχει σημαίνοντα ρόλο στην επιλογή του επόμενου προσώπου που θα αναλάβει τον πρωθυπουργικο θώκο.

Οι εκλογες αυτες ήταν οι πρωτες που έγιναν στο Ιράκ μετά το 2017, μετά την ήττα του λεγόμενου Ισλαμικου Κράτους στην περιοχή. Στιγματίστηκαν απο ζητήματα νοθείας, διαφθοράς και κλίματος ανασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, ο νικητης θα εχει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφαλειας στην περιοχή, την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και φυσικα την κρίση πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών θεμάτων τα οποία παραμένουν άλυτα μετα την επέμβαση των ΗΠΑ το 2003.

*Ο Μηνάς Λυριστής είναι απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ