για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Της Έλενας Λαμπρινάκου
Ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι συνομιλίες μεταξύ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) για συνεργασία, μετά από συνάντηση του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και του αρχηγού του ΜΗΡ Devlet Bahçeli. Σημειώνεται πως είχαν συσταθεί επιτροπές εκ μέρους και των δύο κομμάτων, οι οποίες συνδιαλέχθηκαν συνολικά 9 φορές, προκειμένου να βρουν κοινό έδαφος, πάνω στο οποίο θα έχτιζαν τη συμμαχία τους.Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Bahçeli, στις 8 Ιανουαρίου, να μην θέσει υποψηφιότητα για προεδρία, αλλά αντ’ αυτού να στηρίξει τον Erdoğan στις επόμενες εκλογές του 2019, τα δύο κόμματα ακολούθησαν τον δρόμο του διαλόγου, ώστε να καθοριστεί η δημιουργία, αλλά και η μορφή της συμμαχίας τους, και να μπορέσουν, εν τέλει, να συμμετέχουν στις εκλογές σε ένα συμμαχικό σχήμα. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές του 2019 θα είναι οι πρώτες, οι οποίες θα διενεργηθούν υπό τις νέες τροποποιήσεις που επιφέρει το συνταγματικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 και του οποίου σθεναρός υποστηρικτής ήταν ο Bahçeli.
Στις 21/02/2018 αναμένεται να κατατεθεί στην τουρκική βουλή και το νομοθετικό πακέτο 26 άρθρων για το εκλογικό σύστημα, πάνω στο οποίο συμφώνησαν τα δύο κόμματα, και το οποίο έχει ως στόχο να επιτραπεί η δημιουργία συμμαχίας πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, οποιοδήποτε κόμμα θα μπορεί να μετέχει σε συμμαχία, αλλά και να επιλέξει το όνομα αυτής. Ωστόσο, το όνομα της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα.
Επίσης, το εκλογικό όριο, σύμφωνα με το οποίο θα εισέρχονται τα κόμματα στη βουλή, παραμένει στο 10%, επιτρέποντας, όμως, σε κόμμα που δεν αγγίζει το απαιτούμενο ποσοστό, να αντιπροσωπευθεί στο κοινοβούλιο , εάν εισέλθει η συμμαχία στην οποία ανήκει.