για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Γιώργος Φράγκος

Ερευνητής – Κέντρο Ανατολικών Σπουδών Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ενώ έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη ο Λίβανος διατηρεί μια «εύθραυστη» ειρήνη. Μια ειρήνη που έρχονται να διαταράξουν τώρα οι ανταγωνισμοί των περιφερειακών δρώντων. Οι ραγδαίες εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν ότι ο Λίβανος, και ειδικότερα η Χεζμπολάχ, θα είναι ο επόμενος στόχος στην στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να πλήξει το Ιράν. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, τότε η χώρα θα αποτελέσει άλλο ένα θέατρο των λεγόμενων proxy wars στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας.

Το «προεόρτια» ήταν οι αναρτήσεις του Σαουδάραβα Υπουργού Σχέσεων Κόλπου Thamer al-Sabhan στο twitter απευθυνόμενος προς την Λιβανέζικη κυβέρνηση γράφοντας τα εξής: “Απευθύνω το τιτίβισμα μου στην κυβέρνηση(του Λιβάνου) επειδή το Κόμμα του Σατανά (Χεζμπολάχ) εκπροσωπείται σε αυτή και είναι τρομοκρατικό κόμμα. Το ζήτημα δεν είναι να ανατραπεί η κυβέρνηση, αλλά μάλλον να ανατραπεί η Χεζμπολάχ. ” Επίσης πρόσθεσε: “Οι επικείμενες εξελίξεις θα είναι σίγουρα εκπληκτικές”. Λίγες μέρες αργότερα, τις αιχμηρές δηλώσεις του Υπουργού ακολούθησε η παραίτηση του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Saad Al-Hariri στις 4 Νοεμβρίου από την Σαουδική Αραβία, στην οποία είχε μεταβεί την προηγούμενη μέρα. Η παραίτηση του ανακοινώθηκε από το σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Arabia και αναφέρθηκε σε σχέδια δολοφονίας εναντίον του, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική προς την Χεζμπολάχ. Ο σουνίτης πολιτικός είχε αναλάβει Πρωθυπουργός έπειτα από μεγάλη διαμάχη, την οποία είχε προκαλέσει η δολοφονία του προηγούμενου Πρωθυπουργού Rafic Al-Hariri, πατέρα του Saad. Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια Hariri έχει οικονομικά συμφέροντα στην Σαουδική Αραβία, όπου διατηρούσε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Ο χριστιανός Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δεν έχει κάνει δεκτή ακόμα την παραίτηση, πιθανότατα για να κερδίσει χρόνο προκείμενου να γίνει ομαλή διαδοχή του Al-Hariri στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Η εξωτερική πολιτική του Σαουδαραβικού Σουνιτικού Βασιλείου έχει υποστεί πλήγματα το τελευταίο διάστημα Αφενός απέτυχε παταγωδώς στο Ιράκ και τη Συρία διότι δεν κατάφερε να ανατρεψει τα μη φιλικά καθεστώτα των δύο χωρών, και αφετέρου στην Υεμένη και το Κατάρ έχει βρεθεί σε διπλωματικά και στρατιωτικά «αδιέξοδα» χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα πετύχει τους σκοπούς του. Τα παραπάνω γεγονότα έχουν οδηγούν το Ριάντ σε σπασμωδικές κινήσεις προκειμένου να χτυπήσει τη Χεζμπολάχ και μέσω αυτής το Ιράν. Όμως πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι πιθανές κυρώσεις (πολιτικές, οικονομικές κ.α.) προς την Χεζμπολάχ, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο προς όλη την χώρα, καθώς επίσης ο Λιβανέζικος λαός δεν θα θελήσει να γίνει ξανά εμφύλιος πόλεμος επομένως είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια κίνηση να γυρίσει «μπούμερανγκ» προς την Σαουδική Αραβία. Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι πως αφού ο Βασιλιάς Salman κατάφερε να παγιώσει την εξουσία του, ύστερα από τις διώξεις εναντίον άλλων φατριών του Βασιλικού Οίκου των Σαούντ, θα του είναι πλέον ευκολότερο να επικεντρωθεί με τους εξωτερικούς του αντιπάλους και πιο συγκεκριμένα το Ιράν.