για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Νικολάου Νικόλαος- Ερευνητής ΚΑΝΣ
Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται για οχτώ χρόνια στη Συρία έχει καταβαραθρώσει την οικονομία. Το ΑΕΠ του συριακού κράτους συρρικνώθηκε δραματικά και πλέον με τον Συριακό Αραβικό Στρατό να αποκαθιστά την εξουσία του καθεστώτος Άσσαντ στο εσωτερικό, γεννάται η ανάγκη της πολυδάπανης ανοικοδόμησης της χώρας. Η συριακή κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται αυτό και επιδιώκει να αποκαταστήσει την οικονομία.
Αρχικά, στο εσωτερικό η συριακή κυβέρνηση αποσκοπεί να εκμεταλλευτεί την ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο που παρέχει κίνητρα σε Σύρους επιχειρηματίες για να δραστηριοποιηθούν εντός της χώρας. Επίσης, με σειρά άλλων μέτρων σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση της συριακής λίρας τυπώνοντας ήδη από πέρυσι νέα νομίσματα για να τα διοχετεύσει στην αγορά. Όμως, εξαιτίας της μη οριστικής παύσης των εχθροπραξιών και της μη πλήρους αποκατάστασης της κυριαρχίας του καθεστώτος σε όλη την επικράτεια, δεν υπάρχουν και πολλά να κάνει η κυβέρνηση.Αντίθετα, όσον αφορά την οικονομική διπλωματία, η δραστηριοποίηση της συριακής κυβέρνησης είναι αξιοσημείωτη. Αρχικά, ενισχύει τους δεσμούς της με το Ιράν. Στα τέλη Ιανουαρίου 2019 ο Ιρανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε με τον Σύριο πρωθυπουργό και υπογράφηκαν 11 συμφωνίες και MoU’s. Εκείνες, αφορούσαν επενδύσεις Ιρανών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υποδομές, τον πολιτισμό και τη στέγαση, συνεργασία στον τραπεζικό τομέα και γενικότερα εδραιώθηκε μια μακροχρόνια οικονομική συνεργασία.
Η συριακή πλευρά βρίσκεται σε επαφή και με την ιορδανική. Η Ιορδανία ενδιαφέρεται για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις στον κατασκευαστικό είναι σημαντικές, ενώ οι πρώτες ύλες που παράγονται στη χώρα μπορούν να εξαχθούν στη γείτονα. Επίσης, μέσω του λιμανιού της Ακάμπα μπορεί η ιορδανική επικράτεια να λειτουργήσει ως «πύλη» για την εισαγωγή στη Συρία διάφορων αγαθών. Ήδη, αντιπροσωπείες από τα δύο κράτη έχουν συναντηθεί για να κανονίσουν τη τυχόν μελλοντική συνεργασία τους. Σημαντικός λόγος που η ιορδανική κυβέρνηση αποσκοπεί στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση είναι το ότι ο προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί, αφού δεν θα διοχετεύονται ποσά για τη περίθαλψη των Σύρων προσφύγων.
Μια επιπλέον χώρα που επιθυμεί να βοηθήσει τη Συρία και με την οποία το καθεστώς έχει καλές σχέσεις είναι η Λευκορωσία. Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι επιθυμεί το κράτος του να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της αραβικής χώρας και ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της. Παράλληλα, σε συνάντηση με τον Σύρο πρέσβη στο Μινσκ αποφασίστηκε η διεξαγωγή ενός διμερούς πολιτικού διαλόγου.
Σημαντική εξέλιξη που αποδεικνύει την επιτυχία της συριακής οικονομικής διπλωματίας είναι και το γεγονός ότι τα ΗΑΕ επιθυμούν να συμβάλουν με τη σειρά τους στην ανασυγκρότηση του αραβικού κράτους. Δεν είναι περίεργο που επιδιώκουν να επαναλειτουργήσει η πρεσβεία τους στη Δαμασκό, ενώ συριακή επιχειρηματική αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες με άλλους Άραβες επιχειρηματίες για επενδύσεις σε τομείς γεωργίας, υποδομών και τουρισμού. Μάλιστα, από πλευράς Σύρων επιχειρηματιών υπάρχει ενημέρωση για τις επενδυτικές εγγυήσεις που δίδει το καθεστώς. Επιπρόσθετα, το συριακό ενδιαφέρον στρέφεται και στη πράσινη ανάπτυξη.

Επίλογος
Είναι εμφανές ότι το συριακό καθεστώς οδεύοντας προς τη λήξη της σύρραξης σκοπεύει να εδραιώσει καλές σχέσεις και σχέσεις συνεργασίας με πολλές χώρες ώστε να διευκολυνθεί στο δύσκολο έργο της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης. Η ανάγκη για τέτοιες ενέργειες είναι μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί ότι η Δύση με προμάχους την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α. ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέες κυρώσεις που θα πλήξουν ολικά την αραβική χώρα.
Τα μέτρα, συνεπώς, που λαμβάνει η κυβέρνηση αφορούν και το εσωτερικό και την οικονομική διπλωματία και μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει καλά. Υπάρχουν πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και οι BRICS, που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν οικονομικά στη μεταπολεμική συριακή επικράτεια.
Τέλος, στο ερώτημα αν η Συρία αποτελεί χώρα η οποία προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, η απάντηση είναι ναι. Ωστόσο, το ρίσκο θα μειωθεί στο άμεσο μέλλον που αναμένεται, εκτός σοβαρού απρόοπτου γεγονότος, να τερματιστεί η σύγκρουση. Δεν είναι περίεργο που όσες προσπάθειες γίνονται, αφορούν το άμεσο μέλλον και όχι το παρόν.

Ενδεικτικές πηγές
Channel News Asia, Syria and Iran sign “strategic” economic agreement, 29 January 2019, https://www.channelnewsasia.com/news/world/syria-and-iran-sign–strategic–economic-agreement-11178330 (access: 10 February 2019).
Sarah Diaa, Gulf News, Syria in talks with UAE investors to rebuild economy after war, 2o January 2019, https://gulfnews.com/business/syria-in-talks-with-uae-investors-to-rebuild-economy-after-war-1.61560455 (access: 14 February 2019).
Belarusian Telegraph Agency, Belarus ready to help restore Syrian economy, 09 January 2019, https://eng.belta.by/politics/view/belarus-ready-to-help-restore-syrian-economy-117825-2019/ (access: 14 February 2019).
Samaha Nour, European Council on Foreign Relations, The economic war in Syria: why Europe risks losing, 11 February 2019, https://www.ecfr.eu/article/commentary_the_economic_war_on_syria_why_europe_risks_losing (access: 15 February 2019).
TheNational, Jordanians pin hopes on rebuilding opportunities in Syria, 11 February 2019, https://www.thenational.ae/business/economy/jordanians-pin-hopes-on-rebuilding-opportunities-in-syria-1.825444 (access: 15 February 2019).
Maysam Bizaet, Al- Monitor, Race for reconstruction heats up as Syrian war winds down, 01 February 2019, https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2019/02/iran-syria-cooperation-economic-agreements-trade-jahangiri.html (access: 15 February 2019).
Suleiman al- Khalidi, Angus McDowall, 02 October 2017, Reuters, Hard choices for Syrian industrialists in ruins of Aleppo, https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-economy-insight/hard-choices-for-syrian-industrialists-in-ruins-of-aleppo-idUSKCN1C71B8
Νικόλαος Νικολάου, Η επόμενη μέρα στη Συρία: η πρόκληση της οικονομικής ανάκαμψης, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών, 08 Φεβρουαρίου 2018, http://www.kans.gr/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7/ (access: 15 February 2019).