για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Γράφει ο Μηνάς Λυριστής*

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε αποσύνθεση. Τα εδάφη του μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς πλέον, και η υποχώρηση σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται άτακτη.
Παρότι πολλοί αναλυτές θεωρούν πως το Ισλαμικό Κράτος (εφεξής ΙΚ) έχει ουσιαστικά ηττηθεί στρατιωτικά, ότι απέμεινε από τις δυνάμεις του έχει συγκεντρωθεί σε καταφύγια της ερήμου. Οι μαχητές αυτοί έχουν δημιουργήσει μικρές ομάδες, οι οποίες κινούνται αυτόνομα και ως εκ τούτου δεν εντοπίζονται εύκολα. Μάλιστα, πολύ συχνά επιτίθενται σε ιρακινές δυνάμεις, καταφέρνοντας θανατηφόρα χτυπήματα. Τι συμβαίνει όμως με τους μαχητές αυτούς;

Το κυνήγι των μαχητών του ΙΚ αντιμετωπίζεται από τοπικές μονάδες της Χασντ (Al-Hashd Al-Sha’abi) οι οποίοι φυσικά γνωρίζουν πολύ καλά τη μορφολογία του εδάφους, όπως όμως το γνωρίζει και ο εχθρός. Οι μαχητές του ΙΚ κρύβονται σε μυστικά μέρη, κυρίως κοντά σε ποτάμια και κοιλάδες, και βγαίνουν από τα καταφύγια τους μόνο όταν χρειάζονται προμήθειες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό τους. Όμως, καθώς πλησιάζει ο ιρακινός χειμώνας, θα είναι ολοένα και δυσκολότερες οι συνθήκες διαβίωσης στην ύπαιθρο για τους μαχητές του ΙΚ Για τον λόγο αυτό, οι ιρακινές δυνάμεις αναμένουν αναζωπύρωση των μαχών τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως οι μαχητές του ΙΚ αναμειγνύονται με ντόπιους πληθυσμούς χωριών ή πόλεων, παριστάνοντας τους αμάχους. Είναι όμως ενεργοί οπαδοί του ΙΚ, οπλισμένοι και επικίνδυνοι. Ωστόσο ο κίνδυνος για την έκβαση του πολέμου, και την ασφάλεια των αμάχων της περιοχής του Ιράκ, πρέπει να εστιαστεί και σε μία ασύμμετρη απειλή, η οποία δεν έχει διατυπωθεί ακόμη, και δεν είναι σίγουρο το κατά πόσο είναι γνωστή.

Οι ελευθερωμένες περιοχές, βρίσκονταν υπό την κατοχή του ΙΚ για τρία περίπου χρόνια. Οι μαχητές του ΙΚ πλέον, έχουν γνώση των εκάστοτε πόλεων τις οποίες ήλεγχαν• χαρτογραφημένες περιοχές, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν ανάλογα με τις προθέσεις τους. Ακόμη, έχει θαφτεί σε άγνωστες τοποθεσίες πολεμικό υλικό, βαρύς οπλισμός, πρόσθετα όπλα, εκρηκτικοί μηχανισμοί και λοιπό υλικό. Ο οπλισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και για αυτό αποτελεί απειλή.
Δεκάδες τέτοιου είδους δίκτυα αποθήκευσης οπλισμού έχουν βρεθεί από τον ιρακινό στρατό.
Για την ώρα παρατηρείται η σποραδική χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε δρομολόγια εντός των περιοχών του Ιράκ με ερημικό ανάγλυφο. Οι δρόμοι αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως από τις ιρακινές δυνάμεις, και γιαυτό το λόγο καταγράφονται απώλειες και τραυματισμοί στο στράτευμα. Φαίνεται λοιπόν η στροφή του ΙΚ στις “προ-χαλιφικές” του εποχές, πριν δηλαδή ανακηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου. Την περίοδο που πραγματοποιούσε επιθέσεις με αιφνιδιαστικά χτυπήματα και τακτικές ανταρτοπολέμου.

Οι περιοχές που μαίνεται η μάχη “εξασφάλισης του εδάφους” είναι κυρίως οι απέραντες εκτάσεις ερήμου πλησίον του Kirkuk και της Hawija. Ο σκληρός πυρήνας των μαχητών του ΙΚ εδράζεται εκεί πλέον, και σε συνάρτηση με τις δύσβατες εκτάσεις, μη προσπελάσιμες από τακτικό στρατό, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση ανασφάλειας και ρευστότητας. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι μαχητές αυτοί, και ακόμη δυσκολότερο να εξουδετερωθούν.
Εξάλλου, έπειτα από την απελευθέρωση της Hawija στις αρχές Οκτωβρίου, οι ιρακινές δυνάμεις δεν κυνηγούν μαχητές του ΙΚ στις ερήμους, αλλά και στα παραπλήσια χωριά, όπου έχουν ξυρίσει τα γένια τους, μεταμφιεζόμενοι τους απλούς πολίτες.

Δοκιμάζοντας τη μεταμφίεση του απλού πολίτη, ή της προστασίας από μέλη της οικογένειας τους, αυτοί οι άνθρωποι ελπίζουν να αναμειχθούν στους πληθυσμούς και να μην εντοπιστούν στην μετά το Ισλαμικό Κράτος εποχή. Αποτελούν ασύμετρη απειλή προς την προσπάθεια επαναλειτουργίας του κράτους του Ιράκ και σαφώς δύνανται να μετακινηθούν και σε άλλες περιοχές δοκιμάζοντας την αποσταθεροποίηση τους.

*Ο Μηνάς Λυριστής είναι μεταπτυχιακός φοιτητής της Σχολής Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών