για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Γράφει ο Μηνάς Λυριστής*

Η έρημοςΑνμπάρ του Ιράκ, η οποία απελευθερώθηκε πριν από ένα χρόνο από το λεγόμενο “ισλαμικό κράτος”, παραμένει υπό το καθεστώς μιας ενεργής και αμφιλεγόμενης παρουσίας διεθνών δυνάμεων

Η Ανμπάρ, η μεγαλύτερη επαρχία του Ιράκ, έχει ιστορία 15 ετών με τις αμερικανικές δυνάμεις. Από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 κι έπειτα, το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών αμερικανών στρατιωτών, σκοτώθηκε σε αυτή την επαρία. Οι εξεγέρσεις άνθισαν καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής, όπου κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν υπερβολική δύναμη και ισχύ πυρός.

Το Αλ Καίμ, που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη και βρίσκεται σε στρατηγική θέση κοντά στα σύνορα της Συρίας, απελευθερώθηκε από το λεγόμενο“ισλαμικόκράτος” (ΙΚ) τον Νοέμβριο του 2017, αλλά παραμένει στο περιθώριο της περιφερειακής μάχης εναντίον της εξέγερσης της ΙΚ.

Ενώ οι ιρακινές δυνάμεις καταδιώκουν τους εχθρούς τους στην έρημο και απελευθερώνουν περιοχές, οι διεθνείς δυνάμεις συνασπισμού, με την επωνυμία Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR), χρησιμοποιούν την έρημο Ανμπάρ του Ιράκ για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων που κατευθύνονται προς τη Συρία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντερ Αλ-Αμπάντι, δήλωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι “μικρός αριθμός”δυνάμεων συνασπισμού παρέμεινε σταθμευμένος στο Ανμπάρ βάσει συμφωνίας με την κυβέρνηση του Ιράκ, προκειμένου να μπορέσουν να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων για θέματα ασφάλειας στη Συρία και να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα.

Ωστόσο, οι δυνάμεις συνασπισμού – κυρίως Αμερικανοί, Γάλλοι και Καναδοί – βρίσκονται σε τρεις παρακείμενες στρατιωτικές βάσεις 150χλμ. από τα σύνορα. Οι δυνάμεις αυτές αποτελούν κυρίως “εκπαιδευτές” που σκοπό έχουν την παροχή συμβουλών και βοήθειας στα στρατεύματα του Ιράκ, ενώ πολλές φορές ταξιδεύουν μαζί τους σε αποστολές.

Είναι εμφανής μάλιστα η παρουσία τους, κυρίως μέσω ομάδων οχημάτων τύπου MRAP, τα οποία διέρχονται συχνά την κεντρική οδό που περνά μέσα από την έρημο. Τα οχήματα αυτά είναι εξοπλισμένα με μέσα αντιμετώπισης ανορθόδοξου πολέμου και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Πολλές φορές μάλιστα, σταθμεύουν δίπλα στον αυτοκινητόδρομο προκειμένου να παρατηρήσουν τις κινήσεις των ανταρτών.

Βέβαια, οι δυνάμεις αυτές συχνά κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας και ανορθόδοξες τακτικές προσέγγισης του ντόπιου πληθυσμού. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο αποχώρησης τους, ένα δεδομένο το οποίο εντείνει τη δυσφορία του πληθυσμού, της Ιρακινής Κυβέρνησης αλλά και των λοιπών δρώντων της περιοχής.

Το ΙΚ όμως συνεχίζει να αποτελεί απειλή στην επαρχία, με πιο συντονισμένες ενέργειες στις παραμεθόριες περιοχές. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ιρακινού στρατού, τα όπλα και ο εξοπλισμός των εναπομείναντων μαχητών του ΙΚ είναι ακόμη ενεργά και θανατηφόρα. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εάν ο Ιρακινός στρατός θα συνεργαστεί ενεργά με τις συμμαχικές δυνάμεις, και εάν φυσικά η ατζέντα των συμμάχων πράγματι ενδιαφέρεται για αυτό…

 

*Ο Μηνάς Λυριστής είναι απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.