για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Γράφει ο Μηνάς Λυριστής*

Η νέα καταμέτρηση των ψήφων των εκλογές του Ιράκ ολοκληρώθηκε, με τη συμμαχία του κληρικού Muqtada al Sadr να διατηρεί και τις 54 έδρες που κέρδισε.

Με την συμμαχία του Sadr να επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα και το ότι είναι οι νικητές των εκλογών, πλέον μπορεί να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση.

Οι ισχυρισμοί περί απάτης στις εκλογές οδήγησαν στην επανεξέταση, αλλά η μόνη αλλαγή που προήλθε από αυτό ήταν μια επιπλέον έδρα για τη Συμμαχία, την οποία κέρδισαν έναντι των Ιρανών παραστρατιωτικών μαχητών, οι οποίοι παραμένουν στη δεύτερη θέση. Υπάρχουν 329 έδρες στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων του Ιράκ.

Η αρχική ψηφοφορία στις 12 Μαΐου χρησιμοποίησε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τη συγκέντρωση των ψηφισάντων, αντί να μετρώνται οι ψήφοι χειροκίνητα – μια διαδικασία που έχει επικριθεί ως μη λειτουργική και εύκολα χειραγωγήσιμη.

Το Κοινοβούλιο διέταξε την επανεξέταση των ψήφων νωρίτερα τον Ιούνιο, έπειτα από μια κυβερνητική έκθεση που κατέληγε ότι υπήρχαν εκτεταμένες παραβιάσεις. Αυτό ώθησε μια δύσκολη περίοδο, καθότι οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων είχαν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Μια ομάδα δικαστών που επόπτευε την νέα καταμέτρηση περιορίστηκε αργότερα, αποφασίζοντας ότι θα κάλυπτε μόνο τις ύποπτες ψηφοφορίες που επισημάνθηκαν με επίσημες καταγγελίες ή επίσημες εκθέσεις για απάτη.

Ο Sadr παρουσιάζεται ως ένας εθνικιστής πέρα από σέκτες και λοιπές κρυφές ομάδες, ο οποίος αντιτίθεται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην επιρροή του Ιράν στη χώρα του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράκ αποτελεί μέρος της συμμαχίας Sairoon του Sadr.

Τα πρώτα τρία νικηφόρα μπλοκ, (όλα Σιίτες) κατέλαβαν περισσότερες από 140 έδρες. Τουλάχιστον 165 έδρες χρειάζονται για να σχηματίσουν κυβέρνηση, αν και παραδοσιακά το κυβερνών μπλοκ στο κοινοβούλιο τείνει να είναι μεγαλύτερο, ώστε να συμπεριλάβει τους Σουνίτες άραβες αλλά και το κουρδικό στοιχείο.

 

 

*Ο Μηνάς Λυριστής είναι απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.