για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

RV-AQ567A_KURDS_16U_20150618122720Η Βόρεια κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ (KRG) έχει πρόσφατα ξεκινήσει διαδικασίες σκαψίματος χαρακωμάτων από τη Rabia, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, δυτικά της Μοσούλης, ως τα περίχωρα της ανατολικής επαρχίας Ντιγιάλα.
Αναφορικά με αυτή τη διαδικασία έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι θα μπορούσε να είναι ένα προοίμιο για μια κουρδική ανακοίνωση ανεξαρτησίας από το Ιράκ εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια των μειονοτικών ομάδων. Ενώ οι Άραβες και Τουρκομάνοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με χαρακώματα της KRG στις αμφισβητούμενες περιοχές, η τελευταία αναφέρει ότι το σκάψιμο εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας κατά της Daesh.
Ωστόσο, ο πρόεδρος KRG, Massoud Barzani, ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναγνωρίσουν ότι το σύμφωνο Sykes-Picot που οδήγησε στα σύνορα της σύγχρονης Μέσης Ανατολής έχει αποτύχει, και τους κάλεσε να μεσολαβήσουν για μια νέα συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για ένα κουρδικό κράτος. Επίσης, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα είχε αρχίσει να δέχεται ότι το Ιράκ και η Συρία δεν θα μπορέσουν να ενοποιηθούν πάλι και ότι «η υποχρεωτική συνύπαρξη» στην περιοχή έχει αποδειχθεί λάθος. Κατά τη γνώμη του, ακόμη και η Τουρκία, με την οποία διατείνεται ότι έχει καλές σχέσεις, είτε το δεχτεί είτε όχι, θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα πολλών δεκαετιών. Το ίδιο και η Συρία και το Ιράν λόγω των μεγάλων κουρδικών μειονοτήτων στην επικράτεια τους. Η μόνη λύση σύμφωνα με το Barzani είναι η επισημοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης με συμφωνία για νέα σύνορα στη Μέση Ανατολή.
Χαραλαμποπούλου Αγγελική