για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

turkey-referendumΜε ένα ποσοστό περίπου 51,5%, επικράτησε εν τέλει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, έναντι του «όχι» με 48,6%, εγκρίνοντας έτσι τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και δίνοντας υπερ-εξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν γίνεται κάτοχος σημαντικά ενισχυμένων εξουσιών, αποκτώντας, παράλληλα, τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι το 2029.
Παρά τη φαινομενική νίκη του «ναι», όμως, στο σύνολο της Τουρκίας, το «όχι» κατάφερε να κερδίσει στις τρεις μεγάλες πόλεις: την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, με ποσοστά 51,3%, 51,1% και 68,8% αντίστοιχα. Επικράτηση του «όχι» υπήρξε επίσης στις νοτιοανατολικές περιφέρειες, όπου κατοικούν -κατά κύριο λόγο- Κούρδοι.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, έκανε λόγο για νοθευμένο εκλογικό αποτέλεσμα, ζητώντας την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων, εφόσον, στη μέση της διαδικασίας, γνωστοποιήθηκε ότι θα καταμετρούνταν και οι φάκελοι που δεν ήταν σφραγισμένοι. Ήδη έχουν διαρρεύσει video από τις κάλπες, όπου άνδρες, καθισμένοι σε τραπέζι, σφραγίζουν ψηφοδέλτια του «ναι», τοποθετώντας τα μέσα σε φακέλους, ενώ σε άλλο, ο δήμαρχος μιας πόλης ρίχνει στην κάλπη τέσσερα ψηφοδέλτια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο εξωτερικό. Στη Γερμανία το «ναι» επικράτησε με 63,19%, ενώ το «όχι» έλαβε το ποσοστό του 36,81%. Υπέρ του Ερντογάν ψήφισαν και οι Τούρκοι της Ολλανδίας, με το «ναι» να φτάνει το 69,93%, ενώ το «όχι» το 30,07%. Υψηλό ήταν, επίσης, το ποσοστό του «όχι» την Ελλάδα, με τους απόδημους να ψηφίζουν «ναι» σε ένα ποσοστό μόλις 20,8%, και «όχι» σε ποσοστό 79,2%, με καταμετρημένο το 63,4% των ψήφων.
Ο Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση της νίκης του, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, εάν η αντιπολίτευση δεν το στηρίξει. Κίνηση, που θα σφραγίσει οριστικά το τέλος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.
Είναι γεγονός, πάντως, πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και η οριακή νίκη του Ερντογάν καταδεικνύουν μια βαθιά διχασμένη Τουρκία και μια κοινωνικοπολιτική πόλωση, καθιστώντας αμφίβολο το μέλλον της γείτονος χώρας.
Έλενα Λαμπρινάκου