για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Γράφει ο Μηνάς Λυριστής*

Οι περισσότερες πόλεις της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, πλέον έχουν απελευθερωθεί. Οι συριακές δυνάμεις ανασυντάσσονται και αλλάζουν στόχους, με τις εξελίξεις να είναι
ραγδαίες. Πρόσφατα σημειώθηκαν κάποιες μάχες στα σύνορα της επαρχίας Idlib. Οι μάχες αυτές μπορούν να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας σφοδρής επιθεσης στην επαρχία η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών  υποστηριζόμενων από την Αλ Κάιντα.Κυβερνητικές και συμμαχικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από ρωσικά αεροσκάφη προβάλουν ισχύ σε μαχητές της περιοχής που διασχίζει τα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Idlib και Hama. Οι μάχες, οι οποίες θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης για την κατάληψη της επαρχίας Idlib από τους αντάρτες, κλιμακώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2017.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα προέλασαν, καταλαμβάνοντας πολλά χωριά και γύρω περιοχές, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν πάρει τον έλεγχο πέντε χωριών, περιοχών και «στρατηγικών λόφων» στα βορειοανατολικά της επαρχίας Hama.
Επιπλέον, πολλοί άμαχοι ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν περιοχές κοντά στη ζώνη μάχης, κατευθυνόμενοι προς τη νότια επαρχία της πρωτεύουσας Idlib, με τα υπάρχοντά τους να συσσωρεύονται σε φορτηγά. Στην
περιοχή Maaret al-Numan, μερικοί άνθρωποι έχουν στήσει σκηνές, και φαίνεται πως σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί, φοβούμενοι κλιμάκωση των συγκρούσεων.
Την εβδομάδα μεταξύ 25 και 31 Δεκεμβρίου 2017, οι συγκρούσεις σκότωσαν 32 στρατιώτες και συμμαχικά μέλη παραστρατιωτικών μονάδων, καθώς και 29 αντάρτες από ισλαμιστικές ομάδες ή από την πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα, Fateh al-Sham. 21 πολίτες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους. Οι κυβερνητικές δυνάμεις σκοπεύουν να καταλάβουν τον έλεγχο της νοτιοανατολικής επαρχίας Idlib διότι αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να έχει τον πλήρη έλεγχο ενός δρόμου που συνδέει την πρωτεύουσα τη Δαμασκό με το Χαλέπι.
Στοχεύοντας σε κέρδη μέσω του ψυχολογικού πολέμου, η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας έριξε χιλιάδες φυλλάδια πάνω από το διοικητικό συμβούλιο του Idlib, καλώντας τους κατοίκους να εκδιώξουν την Fateh al-
Sham από αυτήν την επαρχία. Τα φυλλάδια δήλωναν ότι οι άνθρωποι υποφέρουν στο Idlib λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας της αντάρτικης ομάδας στις περιοχές τους. Στα φυλλάδια υπήρχαν επίσης παραδείγματα για το πώς ο συριακός στρατός ήταν σε θέση να αποκαταστήσει τα σχολεία, την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από τους μαχητές.
Οι δυνάμεις του Συριακού Στρατού υπό τις διαταγές του στρατηγού Σουέιλ Χασάν, βρίσκονταν στις πρώτες γραμμές της μάχης εναντίον της ομάδας του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της χώρας. Πλέον όμως κινούνται προς το Idlib. Αφού τελείωσαν τις περισσότερες επιχειρήσεις τους εναντίον των τζιχαντιστών, στρέφονται πλέον προς την ανακατάληψη των περιοχών στα βόρεια της Συρίας.
Εξάλλου, ακόμη εντονότεροι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην Ανατολική Ghouta, μια περιοχή ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Η περιοχή βρίσκεται υπό πολιορκία από το 2013, και μαστίζεται από σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων, για περισσότερους από 400.000 κατοίκους.
Το Συριακό Κράτος υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ, εντείνει τις προσπάθειες του για ανακατάληψη όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών στο εσωτερικό της χώρας του. Είναι σαφές πως όση περισσότερη επιτυχία θα έχει το σχέδιο αυτό, τόσο θα ισχυροποιηθεί ο ρόλος του σε μία πιθανή διαπραγμάτευση, και θα είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθεί στην εξουσία στη μετεμφυλιακή Συρία.

*** Ο Μηνάς Λυριστής είναι μεταπτυχιακός φοιτητής της Σχολής Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.