για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

ΑριντςΟ αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bülent Arınç δήλωσε πως οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμα φτάσει στο σημείο που μπορούν να καταλήξουν σε γραπτή συμφωνία αναφορικά με τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλει το Ισραήλ στην Τουρκία για το Mavı Marmara. Ο Arınç δήλωσε πως οι δύο χώρες πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για χάρη των διμέρων σχέσεων τους, ενώ τόνισε πως η Τουρκία έχει θέσει τους όρους της και έχει κάνει την προσφορά της αναφορικά με το ύψος της αποζημίωσης και τώρα περιμένει την κίνηση του Ισραήλ. Μάλιστα, στις 23 Δεκεμβρίου η ισραηλινή εφημερίδα Haaertz υποστήριξε πως η Τουρκία έχει δείξει ελαστικότητα αναφορικά με το ύψος της αποζημίωσης και μειώνει το ποσό που ζητά για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις συνομιλίες.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πορεία των συνομιλιών αυτών, καθώς η στάση που φαίνεται να υιοθετεί η Τουρκία δεν είναι άσχετη των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας αναφορικά με τις έρευνες για το σκάνδαλο δωροδοκίας και την εικόνα του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας.  Οι δηλώσεις, στα τέλη Δεκεμβρίου, του Recep Tayyıp Erdoğan αναφορικά με την στάση  του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία σε σχέση με το σκάνδαλο δωροδοκίας συνέβαλλαν και αυτές στην όξυνση του ήδη τεταμένου κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.  

Είναι γνωστό πως το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου. Αν η Τουρκία θέλει να κλείσει ένα από τα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει τους τελευταίους μήνες, λογικό είναι να επιδιώξει  μια  συμφωνία με το Ισραήλ, τόσο για να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ κλείνοντας το θέμα αυτό, όσο και για να δείξει και ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο εσωτερικό της Τουρκίας πως παρά τις κατηγορίες για διαφθορά και επέμβαση στον τρόπο άσκησης της δικαστικής λειτουργίας, εντούτοις δρα μόνο για το καλό των πολιτών της χώρας του.

Ειρήνη Χριστοδουλάκη 

Στην φωτογραφία εικονίζεται ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bülent Arınç.