για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Του Μηνά Λυριστή*

Ο συνασπισμός δυνάμεων που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του λεγόμενου “Ισλαμικού Κράτους” ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν ανώτερο μαχητή στη Συρία, ο οποίος συμμετείχε στις δολοφονίες ενός Αμερικανού διασώστη αλλά και άλλων Δυτικών ομήρων.

Ο Αμπού αλ Ουμαραΐν συμμετείχε στον αποκεφαλισμό του Πήτερ Κάσιγκ τον Νοέμβριο του 2014, ενός Αμερικανού που έδινε εθελοντική ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι και τη σύλληψη του από τους τζιχαντιστές το 2013.

“Σκοτώθηκε και περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μετά από πλήρη αξιολόγηση”, δήλωσε εκπρόσωπος του συνασπισμού. “Ο αλ Ουμαραΐν αποτελούσε επικείμενη απειλή απέναντι στις δυνάμεις του συνασπισμού ενώ παράλληλα συμμετείχε στις δολοφονίες πολιτών και στρατιωτών του αμερικανικού στρατού” δήλωσε η ίδια πηγή.

Είναι η πρώτη φορά που ο συνασπισμός, ο οποίος δρα απέναντι στους εναπομείναντες μαχητές του “Ισλαμικού Κράτους” στο Ιράκ και τη Συρία από το 2014, ανακοινώνει την εξόντωση ενός “αξιωματούχου”.

Προγενέστερα, το “Ισλαμικό Κράτος” μέσω των μέσων ενημέρωσης που διατηρεί, είχε ανακοινώσει μέσω βίντεο τη δολοφονία του Κάσιγκ, 26 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2013 στη Συρία. Έως και την εκτέλεση του, ήταν υπό κράτηση. Μάλιστα, στο σχετικό βίντεο η δολοφονία δεν βιντεοσκοπήθηκε, ενώ προτιμήθηκε η καταγγελία των πρακτικών του Μπαράκ Ομπάμα, του Μπασάρ Ασάντ και γενικότερα της Δυτικής κουλτούρας.

Η ανακοίνωση της είδησης αυτής, έχει διάφορους συμβολισμούς. Αρχικά, εμφανίζεται ξανά η δυναμική των μονάδων που οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή, και φαίνεται με μια πρώτη ματιά ότι και σκοπός παραμονής τους υπάρχει, αλλά και πως καταφέρνουν πλήγματα στον εχθρό. Επιπρόσθετα, δοκιμάζουν να αποδώσουν δικαιοσύνη για νεκρούς των ΗΠΑ, προσπαθώντας να δείξουν ότι όποτε το χτύπημα τους αφορά άμεσα, τότε αναλαμβάνουν -επιτυχώς- δράση. Ακόμη, στέλνεται κι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την επιχειρισιακή τους ετοιμότητα.

Ωστόσο εγείρονται και ορισμένα ερωτήματα. Δεν έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία δίκης για εγκλήματα πολέμου; Έδωσαν οι αμερικανοί δυνατότητα παράδοσης στον αλ Ουμαραΐν; Είναι εν τέλει χρήσιμη η εξόντωση του; Είχε μέχρι και σήμερα σημαίνοντα ρόλο στη διοίκηση των ομάδων του “Ισλαμικού Κράτους”;

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου τύπου ενέργειες συνήθως έχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, κυρίως στο επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς δίνουν την εντύπωση πως υπάρχει ομαλή λειτουργία στο επιχειρισιακό πλαίσιο, και πως “το τέλος του πολέμου είναι κοντά”. Από την άλλη όμως, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, με το κυριότερο αυτών να είναι: Υπάρχει ανάγκη παρουσίας των αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, ή μήπως λειτουργούν σαν μέσο πίεσης για άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες;

*Ο Μηνάς Λυριστής είναι απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.