για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Του Μηνά Λυριστή*

Οι Σύριοι επαναστάτες έφτασαν σε συμφωνία για την παράδοση των τελευταίων υπό την εξουσία τους περιοχών της Ανατολικής Γκούτα, στις κυβερνητικές δυνάμεις, ανέφεραν την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 τοπικά ΜΜΕ, σηματοδοτώντας μια σημαντική ήττα για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον τερματισμό μιας αιματηρής κυβερνητικής επίθεσης διάρκειας έξι εβδομάδων.

Η συμφωνία που επρόκειτο να διεξάγει η Ρωσία θα πίεζε τους μαχητές της αντάρτικης φατρίας Jaish al-Islam να αφήσει την Douma, την κύρια πόλη στο θύλακα της Ανατολικής Γκούτα, προκειμένου να μετακινηθούν στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τους επαναστάτες, αλλά η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan ανέφερε “διπλωματικές πηγές” λέγοντας ότι η συμφωνία θα οδηγούσε τους μαχητές να εγκαταλείπουν βαριά όπλα ως αντάλλαγμα για να φύγουν.

Η ανακατάληψη της Douma θα σηματοδοτήσει την πλήρη κατάληψη της ανατολικής Γκούτα, ενός προμαχώνα των επαναστατών στα περίχωρα της Δαμασκού και θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες του Προέδρου Bashar al-Assad να ανακτήσει τον έλεγχο της επικράτειας που βρισκόταν μέχει πρότινος υπό τον έλεγχο των ομάδων ανταρτών κατά τον επταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας .

Υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία, οι δυνάμεις του Assad σημείωσαν μια σειρά από νίκες επί των επαναστατικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, συχνά μέσω εκστρατειών πολιορκίας, εναέριων ή και επίγειων βομβαρδισμών που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη διεθνή δυσφορία.

Το Παρατηρητήριο, μια ομάδα παρακολούθησης που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε ότι η συμφωνία της Κυριακής προβλέπει για τους μαχητές της Jaish al-Islam και τις οικογένειές τους, καθώς και πολίτες που επιθυμούν να φύγουν, να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου. Αυτές περιλαμβάνουν τις περιοχές του Jarabulus και του Al-Bab, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ανήκουν σε τουρκμένους αντάρτες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει περισσότερο από το 95% της Ανατολικής Γκούτα σε μια αεροπορική και γήινη επίθεση διάρκειας έξι εβδομάδων που σκότωσε εκατοντάδες πολίτες και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες να φύγουν από τα σπίτια τους. Διαδοχικές διαπραγματεύσεις εκκένωσης πραγματοποιήθηκαν με δυνάμεις ανταρτών σε τμήματα του θύλακα, με περισσότερους από 45.000 μαχητές και πολίτες να μετακινούνται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, αξιωματούχοι του Jaish al Islam προσπαθούν απεγνωσμένα να επιτύχουν μια συμφωνία που θα φέρει τη ρωσική στρατονομία στην Douma και θα επιτρέψει στην ομάδα να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά υπό τη γενική δικαιοδοσία του κράτους.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε στην ομάδα ότι δέχεται μια τέτοια ρύθμιση, αλλά η κυβέρνηση της Συρίας παρέμεινε εναντίον της, δήλωσε μια ανώτερη πηγή αντιπολίτευσης, εξοικειωμένη με τις συνομιλίες.

Μια πολιτική επιτροπή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία “για την εκκένωση ανθρωπιστικών υποθέσεων στη βόρεια Συρία”. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ρόλο που θα έπαιζε η ρωσική στρατιωτική αστυνομία ούτε για το πότε άρχισαν οι εκκενώσεις.

Η κυβερνητική επίθεση από τις 18 Φεβρουαρίου έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.600 πολίτες, καταστρέφοντας ολόκληρες γειτονιές σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

 

*Ο Μηνάς Λυριστής είναι απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ