για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Γράφει ο Μηνάς Λυριστής*

«Πρέπει να μάθουμε γρήγορα αραβικά, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θρησκεία και να σας τη διδάξουμε εκ νέου»

Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed είπε ότι απέφυγε μια προσφορά του πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed, προκειμένου να χτίσει ένα ισλαμικό κέντρο στην ανατολική αφρικανική χώρα, λέγοντάς του ότι είχε «χάσει» τη θρησκεία του.

Ο Ahmed υπενθύμισε τη συζήτηση με τον bin Zayed, ο οποίος θεωρείται de facto κυβερνήτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς μέλη της αμερικανικής-αιθιοπικής μουσουλμανικής κοινότητας στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια.

“Θα σας βοηθήσουμε με πολλά πράγματα, θα σας διδάξουμε”, δήλωσε ο bin Zayed σε μια ιδιωτική συνομιλία με τον Ahmed, ο οποίος είπε ότι απάντησε: “Δεν χρειάζεται να μαθαίνουμε τη θρησκεία από εσάς. “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μαθαίνουμε γρήγορα Αραβικά, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θρησκεία, να τη διδάξουμε και να σας την επιστρέψουμε”.

Όταν ο bin Zayed τον ρώτησε γιατί, ο Ahmed είπε ότι το Ισλάμ είναι για την ειρήνη, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή.

“Έχετε χάσει τη θρησκεία”, δήλωσε ο Ahmed είπε στον πρίγκηπα.

“Το Ισλάμ που δεν μοιάζει με αληθινό Ισλάμ έχει αρχίσει να διαδίδεται ανάμεσα σε εσάς και έχετε ξεχάσει την ειρήνη και πώς να συγχωρέσετε”.

Στην ομιλία του, ο Ahmed ανέφερε ότι μόνο οι αιθίοπες μουσουλμάνοι, που αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού, ξεπερνούν τους μουσουλμάνους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των γειτόνων του Κόλπου του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με σχεδόν 108 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Ahmed, 41 ετών, γεννήθηκε από μουσουλμάνο πατέρα και χριστιανή μητέρα. Ξεκίνησε μια σειρά άμεσων πολιτικών μεταρρυθμίσεων μετά την ανάληψη της εξουσίας, όπως η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ερυθραία, τον βόρειο γείτονα της Αιθιοπίας, μετά από δύο δεκαετίες συγκρούσεων.

Ο Ahmed έφτασε στις ΗΠΑ την Παρασκευή στην πρώτη του επίσκεψη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Απρίλιο.

Συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πεντς, ο οποίος επαίνεσε τις «ιστορικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» του Ahmed με στόχο «τη βελτίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ειρήνευση με την Ερυθραία», σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

Τα παραπάνω σχόλια του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας αντανακλούν μια σειρά από αντιδράσεις κρατών, δρώντων ή επιφανών προσωπικοτήτων ανά τον ισλαμικό κόσμο, οι οποίοι κατηγορούν τις χώρες του Κόλπου για διαφορετική αντιμετώπιση της θρησκείας. Μάλιστα, απόψεις τέτοιου τύπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις ηλικίες έως τα 30-35 έτη στα περισσότερα κράτη της βορείου αλλά και της Κεντρικής Αφρικής

*Ο Μηνάς Λυριστής είναι απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.