για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 καθιερώνεται με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας, ενώ από το 2007 την υιοθέτησε η  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Δημοκρατία από την Αρχαία Αθήνα  μέχρι σήμερα, με τη συνεχή  γεωγραφική διεύρυνσή  της, αποτελεί  το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε  ποτέ η ανθρωπότητα.  Οι πολίτες όλου του κόσμου  επιθυμούν  αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα, το τέλος της διαφθοράς  μέρους της πολιτικής τους ηγεσίας , την  επαγγελματική αποκατάσταση και  κοινωνική δικαιοσύνη. Η ιστορία διδάσκει ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του Φασισμού και του Ναζισμού  του Μεσοπολέμου στην Ευρώπη (1919-1939) επιβλήθηκαν λόγω, κυρίως, της αυξημένης ανεργίας και των οικονομικών προβλημάτων των λαών. Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να στηρίζονται στο διάλογο. Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες επιβάλλεται να ενισχυθούν. Οι γυναίκες οφείλουν να συμμετέχουν ισότιμα με τους άνδρες στη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων. Δημοκρατία με νέους ανέργους δεν νοείται. Ο αναλφαβητισμός  αποτελεί προσβολή για τον παγκόσμιο  πολιτισμό.

Ο εορτασμός, λοιπόν,  της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας  αποσκοπεί  στην ανάδειξη των   ανωτέρω και πολλών άλλων αξιών,  που αντιπροσωπεύει αυτό το πολίτευμα, μέσω πρωτοβουλιών και  εκδηλώσεων από πολίτες και κυβερνήσεις. Τιμάται  από το 2008  σε όλα τα σχολεία της χώρας μας  με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει με  βραβεία σε διαγωνισμούς έκθεσης και ζωγραφικής.

Δρ.Ιωάννης Χρ.Ιακωβίδης

 

Ενδεικτικές Πηγές

-Winkler A.Heinrich (2011) Βαϊμάρη: Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933, Πόλις

– Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, www.unric.org/el

-Zinn Howard (2009) Από την ιστορία στην πράξη. Η δράση των πολιτών ως προϋπόθεση της δημοκρατίας, Αιώρα

-Καστοριάδης Κορνήλιος (2005) Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα, Ύψιλον

-Μακρής Σπύρος (2009) Για μια ριζοσπαστική δημοκρατία. Συνταγματισμός, πολιτεία και πολιτική στο έργο του Δημήτρη Θ. Τσάτσου, Εκδόσεις Παπαζήση

-Renaut   Alain (2006) Τι είναι δίκαιη πολιτική, Δοκίμιο για το καλύτερο πολίτευμα, Πόλις

-Held David (2007)  Μοντέλα δημοκρατίας , Πολύτροπο