για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Συνέβη σήμερα
Συνέβη σήμερα
Μεγεθύνσεις
Μεγεθύνσεις
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
ΚΑΝΣ στα ΜΜΕ
Προσεγγίσεις
Προσεγγίσεις
Γεωπολιτική
Γεωπολιτική
Share Button

pict324Ο βομβαρδισμός στην Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση Marez έλαβε χώρα στις 21 Δεκεμβρίου του 2004. Δεκατέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες, τέσσερις εργαζόμενοι Αμερικανοί πολίτες της Halliburton, και τέσσερις ιρακινοί στρατιώτες συνασπισμένοι με τον στρατό των ΗΠΑ σκοτώθηκαν σε μια επίθεση σε μια τραπεζαρία στην Βάση δίπλα στο κύριο στρατιωτικό αεροδρόμιο των ΗΠΑ στη Μοσούλη.
Εβδομάδες πριν από την επίθεση, οι στρατιώτες από τη βάση υπέκλεψαν ένα έγγραφο που ανέφερε μια πρόταση για μια μαζική «τύπου Βυρητού» επίθεση στις αμερικανικές δυνάμεις. Η αναφορά ήταν προφανώς για τη βομβιστική επίθεση του 1983 σε στρατώνες κατά την οποία σκοτώθηκαν 241 μέλη της υπηρεσίας των ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι 72 άλλα μέλη του προσωπικού τραυματίστηκαν στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας που φορούσε ένα εκρηκτικό γιλέκο και τη στολή του ιρακινού υπαλλήλου υπηρεσιών ασφαλείας. Η αντάρτικη ομάδα ισλαμιστικού Στρατού της Ansar al-Sunna ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Διαδίκτυο. Ο βομβιστής εισήλθε στην σκηνή και πλησίασε μία μεγάλη ομάδα Αμερικανών στρατιωτών, σκοτώνοντας τον εαυτό του και 22 ανθρώπους. Ήταν η μοναδική θανατηφόρα επίθεση αυτοκτονίας σε Αμερικανούς στρατιώτες, με 14 νεκρούς. Η Ansar al-Sunna δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένα 24χρονος άνδρας από τη Μοσούλη ο οποίος εργαζόταν στη βάση για δύο μήνες και είχε παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη βάση προς την ομάδα.
Χαραλαμποπούλου Αγγελική